Leva som man lär – OK då.

Jag var för ett par år sedan medlem i Aftonbladets Viktklubb. Något jag varit åtskilliga gånger…. & lika många gånger misslyckats med, då jag efter ett par dagar glömmer bort att logga det jag äter….

Nåja, det var inte det jag ville ha fram idag! Utan att jag fortfarande går in på deras hemsida för att få lite inspiration mellan varven. Idag låg detta som en artikel på Aftonbladet & mina kommentarer hittar ni i lutande text under varje punkt:

Så får du tid att träna:

Sänk dina ambitioner – Tänk att den träningen som blir av är den bästa. Om du får loss 20 minuter en dag, eller kanske bara 15 minuter, så är det toppen. Att sätta ambitionerna för högt kan lätt leda till att du blir besviken på dig själv. Livet är en karusell som lätt kan snurra för fort och inte alltid i den riktning man hade tänkt sig. Saker händer på vägen. Boka in de lite längre träningspassen och de lite tuffare passen de dagar där du verkligen vet att du har tiden. Dom andra dagarna kör du några minuter här och några där.

Detta är ju faktiskt smart. Vi är ett par kollegor som är ute & knatar på luncherna när vädret så tillåter. I ett tempo som passar alla. Å ibland är det någon som ojar sig för att de inte hinner, eller inte går tillräckligt långt, inte tillräckligt fort etc etc. Då brukar jag flika in att det är bättre att gå en kortare sträcka än inte alls! Å det är bättre att börja i ett lägre tempo, för det kommer att öka i takt med flåset. För så är det ju… & orkar jag bara gå 2km per dag denna vecka, så blir jag med all säkerhet piggare & ökar med största sannolikhet på min runda så småningom. Här kommer min roliga Endomondo-app väl till användning. Går man samma runda, så ser man genomsnittstider, längd & ”brända” kalorier bl a.

Vardagsmotion– Underskatta inte vardagsmotion. Forskning visar att stillasittande är vår största bov till ohälsa idag och att vardagsmotion kan öka ditt välbefinnande och din hälsa enormt mycket. Gå eller cykla till jobbet. Ta en promenad på lunchen eller en kvällstur efter middagen. Istället för att sitta i ett konferensrum och ha möte på dagen, flytta ut mötet i naturen under tiden ni tar en promenad. Det blir både trevligare och mer effektivt. Behöver du ”sitta” i ett långt samtal, gör det gåendes istället.

Å jag har börjat att promenera till & från jobbet. Inte så långt kanske, men 2,3 km enkel promenad & en lunchpromenad på 3,5 km uppepå det, blir faktiskt över 8km! Sen ska jag villigt erkänna att alla 3 delar avverkas inte varje dag. Men mitt mål är att minst en del, helst 2 per dag skall klaras av.

Hitta en träningskompis – Det är helt normalt att känna ett visst motstånd till träningen ibland. Vissa dagar har vi inte det där drivet som behövs för att komma iväg. Med en träningskompis blir det lättare. Ni kan peppa varandra. Har du ett möte med en kompis i löparspåret är det svårare att hoppa av än om du hade varit själv.

Å det stämmer så himla bra. På jobbet är vi 5-6 st som peppar varandra till lunchpromenader. Det är inte alltid alla vill, men oftast får man någon med sig. Å hemma har jag en granntjej, som jag brukar boka prommisar med om kvällarna. Fast jag kan tycka att det är minst lika skönt att plugga i musik i öronen & ge mig av själv. 🙂

För dagbok – För dagbok över din träning och dina framsteg. Skriv ner hur du mår och hur du kände före, under och efter ditt pass. Det kan bli en kul morot när du tittar igenom den emellanåt. Som en extra klapp på axeln över vad du har presterat. Varje pass du skriver ner blir ett kvitto på din väg framåt mot ett sundare och hälsosammare liv.

Det är väl här jag känner att jag är lite kass. Att föra dagbok över matintag & träning är ju kalasbra. Då får man ju oftast en hum om vad man gör tokigt & kan gå in & göra punktjusteringar. Jag försöker med jämna mellanrum… det håller ett par dagar & sen faller jag tyvärr ur. Men skam den som ger sig.

Dramatik i löpspåret – Ladda hem en ljudbok och plugga in i öronen när du ger dig ut på en rask promenad eller i löpspåret. En spännande bok kan få vem som helst att glömma bort tid och rum. Rätt som det är har du sprungit fem kilometer utan att ens tänka på det. Satsa på en ljudbok med mycket dramatik.

OK, dramatik i löpspåret skulle för mig vara om man hade något ”ögongodis” som kunde agera lite hare & sen snubbla. 😉 I övrigt så funkar det bäst med riktigt skönt tempomusik för mig…

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s